Wat is Kattaikkuttu?

Kattaikkuttu (spreek uit Kattaikkoettu) is een theater bestaande uit Tamil-gesproken en gezongen teksten, met complexe dans en beweging. Het stamt uit Tamil Nadu’s culturele enspirituele erfgoed.  Kattai betekent ‘hout’, omdat de ornamenten die gedragen worden van hout zijn gemaakt. Naast de ornamenten dragen de acteurs prachtige kostuums en make-up. Voorstellingen duren een hele nacht. Ze vertellen traditionele verhalen bijvoorbeeld uit de Mahabharata of Ramayana, maar zijn ook actueel (gemaakt) en doorspekt met grappen van de clowns. De meeste voorstellingen vinden plaats ter gelegenheid van uitgebreide religieuze festivals in een dorp of ter nagedachtenis van een overledene.

Kattaikkuttu is een prachtige en complexe vorm van fysiek en muzikaal totaaltheater — hèt theater van de gewone man en vrouw op het platteland (en daarom vaak buiten het gezichtsveldvan de stedelijke elite). Deze voorstellingen zijn ongesubsidieerd; ze worden gespeeld op verzoek en mensen in een dorp zijn bereid om hiervoor collectief te betalen.

Uitgebreide informatie over deze bijzondere theatervorm staat ook op https://www.kattaikuttu.org en op wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Kattaikkuttu