Wie ondersteunen wij?

Wat is Kattaikkuttu?

Kattaikkuttu (spreek uit Kattaikkoettoe) is een theater bestaande uit Tamil-gesproken en gezongen teksten, met complexe dans en beweging. Het stamt uit Tamil Nadu’s culturele en spirituele erfgoed. De term Kattaikkuttu verwijst naar de houten ornamenten die gedragen worden als een belangrijk element van het theater. Naast de ornamenten dragen de acteurs prachtige kleurrijke kostuums en make-up. Voorstellingen duren een hele nacht. Ze vertellen traditionele verhalen bijvoorbeeld uit de Mahabharata of Ramayana, maar zijn ook actueel (gemaakt) en doorspekt met grappen van de clowns. De meeste voorstellingen vinden plaats ter gelegenheid van uitgebreide religieuze festivals in een dorp of ter nagedachtenis van een overledene.


Wat is de Kattaikkuttu Sangam?

De Kattaikkuttu Sangam is een vakbond ter ondersteuning van alle Kattaikkuttu-acteurs. Op 31 maart 2018 had de organisatie 108 leden die grofweg 20 verschillende companies vertegenwoordigen en in vier verschillende districten wonen.
De Sangam werd in 1990 opgericht door acteur, schrijver en regisseur P. Rajagopal en zijn vrouw, dr. Hanne M. de Bruin, die Indologe is. Hun doel was op dat moment om zich te organiseren, grotere bekendheid te geven aan het Kattaikkuttu theater en dit theater als cultureel erfgoed van Tamil Nadu bestaansrecht te blijven geven.


Wat was de Kattaikkuttu Gurukulam?

De oprichting van de school was de verwezenlijking van Rajagopal’s droom. Hij stond vanaf zijn 10de op de planken in zijn vaders theatergezelschap, daarvoor moest hij zijn school verlaten. De Kattaikkuttu Gurukulam (school) werd in 2002 als project van de Kattaikkuttu Sangam. Op het terrein in Punjarasantangal (7 kilometer van de tempelstad Kanchipuram) hebben in de afgelopen 18 jaar 750 kinderen tot 18 jaar een uniek aanbod van artistieke theatertraining en regulier onderwijs ontvangen. Deze kinderen zijn voor een deel volwassen en de nieuwe generatie van Kattaikkuttu-acteurs die verbonden zijn aan de Sangam.