Wie ondersteunen wij?

Wat is Kattaikkuttu?

Kattaikkuttu (spreek uit Kattaikkoettoe) is een theater bestaande uit Tamil-gesproken en gezongen teksten, met complexe dans en beweging. Het stamt uit Tamil Nadu’s culturele en spirituele erfgoed. De term Kattaikkuttu verwijst naar de houten ornamenten die gedragen worden als een belangrijk element van het theater. Naast de ornamenten dragen de acteurs prachtige kleurrijke kostuums en make-up. Voorstellingen duren een hele nacht. Ze vertellen traditionele verhalen bijvoorbeeld uit de Mahabharata of Ramayana, maar zijn ook actueel (gemaakt) en doorspekt met grappen van de clowns. De meeste voorstellingen vinden plaats ter gelegenheid van uitgebreide religieuze festivals in een dorp of ter nagedachtenis van een overledene.


Wat is de Kattaikkuttu Sangam?

De Kattaikkuttu Sangam is een vakbond ter ondersteuning van alle Kattaikkuttu-acteurs. Op 31 maart 2018 had de organisatie 108 leden die grofweg 20 verschillende companies vertegenwoordigen en in vier verschillende districten wonen.
De Sangam werd in 1990 opgericht door acteur, schrijver en regisseur P. Rajagopal en zijn vrouw, dr. Hanne M. de Bruin, die Indologe is. Hun doel was op dat moment om zich te organiseren, grotere bekendheid te geven aan het Kattaikkuttu theater en dit theater als cultureel erfgoed van Tamil Nadu bestaansrecht te blijven geven.


Wat is de Kattaikkuttu Gurukulam?

De oprichting van de school in 2002 is de verwezenlijking van Rajagopal’s droom. Hij stond vanaf zijn 10de op de planken in zijn vaders theatergezelschap, daarvoor moest hij zijn school verlaten. Ooit startte de school in het huis van Hanne en Rajagopal in Kanchipuram. Nu is het een interne school op het platteland (7 kilometer van de stad Kanchipuram vandaan) waar 50 kinderen tussen de 7 en 18 jaar wonen en leren. De Kattaikkuttu Gurukulam is de eerste en enige school die artistiek en regulier onderwijs aanbiedt onder één dak.

Wat ook bijzonder aan de school is, is dat de school is opengesteld voor meisjes. Van oorsprong werd het vak van acteur alleen uitgeoefend door mannen en werd het vak van vader op zoon doorgegeven. Ook de vrouwenrollen werden door mannen gespeeld. Op de Kattaikkuttu Gurukulam worden zowel meisjes als jongens opgeleid en spelen allen zowel mannen- als vrouwenrollen.

De Kattaikkuttu Gurukulam staat open voor alle kinderen ongeacht hun problemen, achtergrond of geloof. Het feit dat Kattaikkuttu vooral het theater van de gewone (plattelands)mens is, betekent dus ook dat dit in de praktijk voornamelijk de doelgroep is die naar de school komt.