Nieuws van Kalai Manram

Als je op de hoogte wil blijven, schrijf je in voor de nieuwsbrief.

‘The Gaze’ een nieuwe Kattaikkuttu-productie van P. Rajagopal en Hanne de Bruin

In november 2022 bereikte Hanne een oproep van de Nederlandse ambassade in New Delhi. De ambassade nodigde Indiase en Nederlandse culturele organisaties uit om voorstellen in te dienen voor een gezamenlijk cultureel project. Hanne dacht meteen aan haar connecties bij Het Nationale Ballet (DNB). Daar was in 2016 La Bayadère opgevoerd en staat gepland om het in de toekomst opnieuw op te voeren. Een idee voor een samenwerking rondom het ballet La Bayadère was geboren en het project werd goedgekeurd!

Door het gezelschap op de Kattaikkuttu Sangam wordt nu hard gewerkt aan een nieuwe productie voor Kattaikkuttu: Pārvai of The Gaze. Het is niet alleen gebaseerd op het verhaal van het 19e-eeuwse westerse romantische ballet La Bayadère (De tempeldanser of devadasi), maar ook op het reisverslag van de 18e-eeuwse Nederlandse koopman en reiziger Jacob Haafner. Haafner was een antikolonialist die zijn tijd vooruit was. Hij was kritisch over de kolonisten en hij lijkt een oprechte liefde te hebben gehad voor India, de natuur en de mensen en hun uiteenlopende culturele praktijken. In zijn boek dat na zijn dood in 1808 werd gepubliceerd, beschrijft Haafner zijn liefde voor de devadasi Mamia met wie hij een jarenlange relatie had totdat ze voortijdig stierf. 

In de productie Pārvai door Rajagopal en Hanne kijken we door de ogen van een lokale actrice naar de wereld van gewone en minder gewone mensen in het koloniale Zuid-India in de 19e eeuw. Het stuk geeft een stem aan deze vrouwelijke artiest die in dit geval geen danseres is maar een professionele Kuttu-artiest, ook al weten we niet of er destijds ooit vrouwen in dit theatrale genre hebben opgetreden.

Op de website van de Kattaikkuttu Sangam, kunt u de blog lezen over het ontstaan, de culturele en geschiedkundige achtergronden van The Gaze.

Tip: klik in uw URL balk Google Translate aan zodat u het in het Nederlands kunt lezen.

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbrieven