Karnatic Kattaikkuttu

De nieuwste moderne creatie van Rajagopal is een unieke samenwerking tussen Karnatic music – klassieke concertmuziek – en Kattaikkuttu theater. Karnatic vocalisten T.M. Krishna en zijn vrouw Sangeetha Sivakumar, Kattaikkuttu acteur P. Rajagopal en dramaturge Hanne M. de Bruin stonden aan de wieg van deze samenwerking en de muzikale en visuele vormgeving. Karnatic Kattaikkuttu werd voor het eerst opgevoerd in Mumbai in december 2017.

In Karnatic Kattaikkuttu delen Rajagopal en zijn studenten het toneel met Krishna, Sangeetha en hun musici. Dit is zeer ongebruikelijk in de Indiase kunstwereld waarin Karnatic music en Kattaikkuttu in sociaal opzicht hemelsbreed van elkaar verwijderd zijn, ook al maken ze beide gebruik van dezelfde soort muziek die nu bekend is als Karnatic music. Karnatic Kattaikkuttu laat zien hoe complex beide kunstvormen zijn en hoe dit, als zij tot en met elkaar spreken, een fascinerende en overweldigende voorstelling oplevert. De voorstelling ligt gevoelig. T.M. Krishna heeft zich in het openbaar uitgelaten over het feit dat Karnatic music niet het privilege van de hoogste kaste is (wat het nu is) of alleen voorbehouden aan de Hindoe meerderheid. Met dit standpunt neemt hij een positie in die niet iedereen met hem deelt.

Deze nieuwste produktie was het hoogtepunt van het jaarlijkse theaterfestival van de Kattaikkuttu Sangam dat plaatsvond op 14 augustus 2018.

In augustus 2018 werd een voorstelling in Chennai helaas afgelast omdat sponsoren zich terugtrokken door de politieke gevoeligheid. Karnatic Kattaikkuttu was te zien op het Serendipity Arts Festival in Goa op 20 december 2018, op de Kochi Biennale (Kerala) op 13 januari 2019, Rangashankara Theatre in Bangalore op 18 januari en Prince of Wales Museum in Mumbai op 19 januari en tenslotte in Kalakshetra, Chennai, op 3 februari 2019. Sue Rees maakte een korte video clip van de voorstelling in Mumbai.