‘Tavam’ op You Tube

Wij berichtten u al eerdere over het Womens Dream Project. Dit project betreft vijf jonge vrouwen, getrouwd en moeder, die gewerkt hebben aan een Kattaikkuttu voorstelling. De voorstelling Tavam -Tamil voor devotie/toewijding- betreft drie verhaallijnen.

Het verhaal van Arjuna die op zoek gaat naar Mount Kailash en daarbij togewijd is aan zijn God. De 5 jonge vrouwen die tegen de sociale normen in willen blijven optreden in een theatervorm die van oorsprong alleen door mannen werd beoefend en er een druk wordt uitgeoefend door familieleden om hun traditionele rol aan te nemen, in plaats van hun artistieke rol op het podium. Van hen wordt ook toewijding gevraagd. De voorstelling werd ontwikkeld in de Corona-tijd, wat ook toewijding en doorzettingsvermogen vereiste.

Net als Nederland zijn er in India de afgelopen maanden als gevolg van een toename van Corona-besmettingen, strengere beperkende maatregelen en lockdowns geweest. Hierdoor is de voorstelling ook pas twee keer gespeeld; eenmaal op de Kattaikkuttu Sangam, en eenmaal in het theater Ranga Shankara in Bangalore. Een opname van de hele voorstelling is nu hier te zien op You Tube. Hij is in het Engels ondertiteld, dus goed te volgen.

Er is door Sandhya Kumar ook een filmische bewerking gemaakt van deze voorstelling. In de omgeving van de Sangam zijn opnames gemaakt, die gecombineerd zijn met de opnames van de voorstelling. Deze bewerking wordt binnenkort gescreend op een seminar in Chennai en zal ook in première gaan op een filmfestival. Natuurlijk houden wij u op de hoogte wanneer u deze bewerking online kunt bekijken.

Afbeelding: Rajagopal als Arjuna in ‘Tavam’.